Inred med textilier för ett varmare hem

Om du vill spara på energin hemma, samtidigt som du vill ha det lite mysigare och få ett mjukare intryck i hemmet så är textilier något för dig. Det blir nämligen både varmare energimässigt och estetiskt om du inreder med saker som filtar, mattor och gardiner.

Här kommer lite tips och tricks för dig som vill inreda med textilier:

Mattor som isolering

Mattor skyddar golven, ger ett mer ombonat intryck, dämpar ljud som ekon och fungerar även som isolering mot markkylan som kan sippra fram genom golven.

Fluffiga ryamattor, eleganta handvävda ullmattor, trendiga bomullsmattor, fårskinn… Det finns mattor för alla olika stilar och rum.

Ullmattor passar bäst på vintern, på dragiga golv eller på golv som låter mycket. Samma sak gäller för tätvävda mattor som också ger bra isolering mot kyla och ljud. Trasmattor skyddar golvet, men är mest dekorativa och går bra att tvätta i tvättmaskin på låg värme. Det är även populärt med flätade mattor i olika naturmaterial som både går att använda inne och ute.

Vad är poängen med gardiner?

Det är trendigt att inte ha gardiner idag, särskilt i storstäderna där många väljer att ha kala lägenhetsfönster. Men det finns en poäng med gardiner och den är inte bara estetisk, även om gardiner kan ge en färgklick till rummet och verkligen binda ihop inredningen.

Gardiner ger både insynsskydd och stoppar drag från fönster. De kan även ge lite mer skugga under varma sommardagar. En del gardiner är bättre på att stoppa drag än andra, som till exempel tunga sammetsgardiner eller andra tätvävda gardiner. Det finns även särskilda isoleringsgardiner för mycket dragiga fönster. Om du vill ha gardiner i sovrummet bör du välja mörkläggningsgardiner.

Filtar hjälper dig att hålla värmen

Om du eller någon annan familjemedlem är frusen av sig så är det en bra idé att ha lite sköna filtar utspridda på soffan eller i fåtöljen. Istället för att sätta på värmen i hela rummet så kan de värma sig med en mysig ullfilt. Då kan du även ha en eller två grader kallare i hela hemmet.