Betalterminaler som gör nytta

Betalterminaler är viktiga för näringslivet. Dessa elektroniska lösningar underlättar det dagliga arbetet för företagarna och ökar försäljningen. Betalterminerna underlättar också arbetet för Skatteverket som på ett enkelt sätt kan övervaka ett företags försäljning.

För inte allt för länge sedan hade vi ett kontantbaserat samhälle. Under tidiga 2000-talet var kontanter fortfarande viktiga för majoriteten av alla näringsidkare. Idag är dock fysiska pengar inte lika viktiga. En del affärsverksamheter erbjuder inte ens detta betalningsalternativ.

I grund och botten finns det relativt många nackdelar med kontanter. En nackdel är rånrisken, vilket är extra påtagligt för stora affärsverksamheter med hög omsättning. En annan nackdel är bedrägerier med falska sedlar. Flera brottslingar har genom åren försökt utnyttja detta för att lura människor.

Men går det inte att lura människor med elektroniska betalningslösningar? Det är givetvis möjligt, och det händer flera gånger per år. Samtidigt kräver detta en viss nivå av teknisk kompetens. Banker och andra institutioner är också duktiga på att täppa igen potentiella säkerhetshål.

Detta ger även företagen mer utrymme till att bedriva en säker verksamhet. Förr i tiden var de tvungna till att vidta flera förebyggande åtgärder. Detta inkluderade bland annat säkra förvaringsutrymmen. Med små och stora skåp kan du hålla reda på allt. Dessa säkerhetsskåp kostar dock en rejäl slant och den initiala investeringen för en mindre verksamhet kan vara för hög.

Det finns med andra ord flera fördelar med att använda sig av betalterminaler. I grund och botten handlar det om samhällsnyttan som vi nämnde i början av artikeln. Företagarna vill kunna bedriva en säker verksamhet och myndigheterna vill kunna kontrollera deras inkomster. Allt detta blir krångligare utan tekniska lösningar.

Nackdelar

Det finns alltid nackdelar med en specifik betalningslösning. En anledning till detta är att det trots allt handlar om pengar. När pengar är inblandade finns det alltid människor som vill tillförskansa sig fördelar. I många fall handlar det helt enkelt om tjuvar som vill stjäla.

  • Vem står för kostnaden om någon lyckas hacka betalningsterminalen? I grund och botten ska personerna som driver affärsverksamheten ta ansvar för att deras betalningssystem är säkert. De butiksanställda har med stor sannolikhet fått en utbildning i hur man hindrar obehöriga att ta sig in i systemet.
  • Man brukar också ha försäkringar som täcker eventuella stölder. Dessa försäkringar kräver dock att man vidtagit vissa åtgärder för att kunna få ersättning. Det är därför viktigt att de anställda följer de direktiv som man har tagit fram.
  • En annan nackdel är att denna marknad har översvämmats av olika leverantörer. Vissa erbjuder sina tjänster för några hundralappar per månad. Deras system kanske fungerar jättebra, trots att man har relativt många transaktioner per månad. Men vad händer om systemet blir hackat?
  • Just priset brukar vara en garant för att leverantören tar ansvar. En pålitlig leverantör bör kunna tillhandahålla ett säkert system och kunna ersätta kunderna ifall något går fel. Devisen att ”man får det man betalar för” passar bra för att beskriva utbudet av betalningsterminaler.
  • Om du äger en verksamhet bör du därför noggrant skanna marknaden efter ett bra pris och en bra produkt. En billig lösning är inte alltid det bästa alternativet om man slår ut kostnaden på flera år.

Finns det någon leverantör som vi kan rekommendera? Flera nöjda kunder hos Butikskassa.com. De erbjuder en bra produkt samt har olika priser. Du kan med fördel kontakta deras säljare för att få en bättre förståelse för deras produkter.

      Betydelse för kunderna

SVT berättar om hur Systembolagets kassaskåp är eftertraktade. Stora verksamheter kommer i många fall alltid ha en viss mängd kontanter i deras butiker. Vi har pratat om det kontantlösa samhället i den här artikeln. Det finns dock en relativt stor grupp människor som fortfarande föredrar kontanter.

Om företagen väljer bort denna grupp kommer deras omsättning av förklarliga skäl att minska. Dessa företag måste vidta flera åtgärder för att skydda verksamheten. Detta inkluderar inte minst kassaskåp. Många leverantörer som erbjuder betalterminaler erbjuder också kassaskåp. 

Vi har pratat om vikten av att välja rätt leverantör. En anledning till detta är just utbudet. Om du bedriver en mindre verksamhet kanske det inte är ett problem. Du kanske bara vill erbjuda kortbetalning, men vad händer om verksamheten växer? I dessa fall kanske du vill kunna erbjuda flera betalningslösningar. Om du har valt rätt leverantör från början blir det en enkel process.

I många mindre orter runt om i landet har man endast nyligen gått över till betalningsterminaler. Det kan exempelvis handla om mindre butiker på landsbygden med låg omsättning. Faktum är dock att vissa tekniska lösningar kan revolutionera det lokala näringslivet.

Betalterminalen som ska förvandla bygden. Så löd rubriken på en artikel skriven av en lokal tidning. Ortsinvånarna har sedan en tid tillbaka kunnat använda en betalningsterminal. Detta har underlättat livet för många och det är en viktig faktor för att kommunen ska kunna attrahera nya invånare.

Tekniska lösningar betraktas ibland som onödigt avancerat. Många människor känner att de hellre gör som de alltid har gjort. Faktum är dock att man riskerar att hamna efter övriga delar av samhället med denna inställning. Det kan i längden leda till att människor väljer att flytta.

Sammanfattning

Det finns både fördelar och nackdelar med tekniska lösningar. Det finns i vilket fall flera faktorer som pekar mot att kontantsamhället snart kommer vara ett minne blott. Både företagare och privatpersoner måste därför göra sig redo för dessa digitaliserade betalningsalternativ. 

Sverige som land står bra rustat för denna utveckling på grund av att flera samhällssektorer är helt digitaliserade.