Tips: så här kan du flytta smidigare

Att flytta är alltid spännande, men det är inte alltid lika roligt att packa ihop allting. Det är nödvändigt att ha tillräckligt med tid på dig, samtidigt som det är tråkigt att behöva bo i ett hav med flyttkartonger längre än vad man verkligen behöver. Dessutom tar det mycket kortare tid att komma i ordning i det nya hemmet om du har organiserat allt ordentligt innan du flyttar.

Rätt flyttlådor underlättar

Det första du måste fundera på är hur mycket och hur stora lådor du behöver för att flytta. Idag säljer flera stora varuhus flyttlådor, vilket kan vara att föredra jämfört med att hämta upp gratislådor på din matvarubutik. Det sistnämnda alternativet är förstås mer miljövänligt, men det förstnämnda alternativet ser till att alla lådor har samma storlek och är lättare att fylla ett förråd eller en flyttbil med. Köp några olika standardstorlekar: små, medel och stora. Införskaffa även bubbelplast, förpackningspapper, stark tejp och plastpåsar för saker som kan läcka.

Gör det enklare genom att använda förråd

Förråd är väldigt bra när man ska flytta, för där kan du förvara saker under tiden som du flyttar. Har du till exempel packat ihop gästrummet kan du förvara alla saker från det i ett förråd, för att sedan flytta de därifrån in till ditt nya boende när du har fått nycklarna till det. Det friar upp utrymme i ditt gamla boende och gör flyttningen enklare.

Det finns rymliga förråd i Karlstad och andra platser i Sverige som går att hyra för en rimlig peng. Förråd är även smidigt att använda om du inser att du faktiskt inte får plats med alla dina möbler i ditt nya boende. Istället för att låta de ta upp utrymme kan du förvara möblerna i förrådet innan du gör dig av med dem.

Planering är a och o

Det kan verka så enkelt – det är ju bara att slänga in allt i kartonger, packa in i flyttbilen, bära upp och packa upp i ditt nya boende. Men varför ska du egentligen ta med dig saker som inte får plats i ditt nya hem? Är det inte bättre att slippa massa möbler och saker som inte får plats? Planera innan vad som ska packas ner, hur det ska placeras i det nya hemmet och hur du kan maximera ditt nya boende. Gör sedan tre högar: släng, sälj/donera och ta med. Planeringen kommer att spara så mycket tid när du flyttar och ska packa upp i ditt nya boende.

Packa smartare

Läkemedel, viktiga dokument, pass, toalettartiklar, verktyg och andra viktiga saker ska alltid packas sist. Då kommer du ihåg var du har lagt det och kan snabbt få tag på det när det behövs. Samma sak gäller för värdesaker som du helst inte vill bli av med. Packa även en övernattningsväska, en toalettrulle, ett ombyte med kläder, lakan och handdukar längst upp i en låda. Då kan du snabbt bädda sängen, duscha och byta om efter flytten.

Tunga saker ska givetvis alltid packas längst ner, men tänk på att de även är lättare att bära om du packar de i mindre lådor. Lätta föremål kan packas ihop med varandra i större lådor. Saker som kan läcka virar du in i plastpåsar innan du ställer de i kartongerna, men lägg de ändå separat från saker som kan skadas vid läckage.

Och kom ihåg – den sista lådan som lastas är den första som kommer upp i boendet. Vattenkokaren eller kaffebryggaren kan vara bra att ha i den om du vill ha en kopp kaffe eller te under flytten.