5 största inredningstrenderna 2020

2020 har varit ett väldigt intressant år när det kommer till inredningstrender. Marknaden är väldigt delad mellan dem som gillar de skarpa kontrasterna som svart ger, och dem som gärna vill ha ett varmt hem.
Svarta kök, betonggolv och en färgglad accentfärg är alltså något som håller sig starkt även i år. När det kommer till nya trender blir vi däremot gärna mer jordnära i färgvalen, tänker mer klimatsmart och är inte lika rädda för att fixa själva.

Här kommer de fem inredningstrenderna som tagit extra mycket plats år 2020 och präglat våra hem på ett eller annat vis.

1: Jordnära färger

2019 tog det beiga plats i hemmet och har under 2020 fått sällskap av ännu fler jordnära färger. Vi håller oss fortfarande till den naturnära färgskalan men tar även in gult, rostrött och varma grå nyanser.
Denna färgskala gör det enkelt att naturligt ge hemmet en färgklick. Hösten 2020 är rostrött och orange trendfärgerna, vilket passar perfekt att blanda in.

Även våra växter har blivit mindre färgglada. Vi fyller gärna våra vaser med torra växter såsom vass eller hartass. Genom att spraya dessa med hårspray håller de länge samtidigt som dem inte fäller.

2: Miljövänliga och hållbara material

Första trenden gifter sig väldigt bra med trend nummer två. Vi använder oss gärna av miljövänligare material för att minska vårt klimatavtryck. En stark trend är att köpa möbler och inredning gjorda på naturmaterial. Material som trä, kork, rotting eller flätad jute står högt upp på listan över material vi gärna köper 2020.
Vi ser gärna att gamla material används på nytt. Företag blir bättre på att återvinna gammalt på ett trendigt sätt samtidigt som vi gärna köper förvaringskorgar gjorda på återvunna PET-flaskor.

3: Second hand

Med mer tid i hemmet, som många fått under 2020, har lusten för att skapa eget ökat. Att fynda på en loppis för att sedan göra om fyndet till vårt egna är mer populärt än någonsin.
Förutom att man sparar pengar får man även en unik möbel. Allt från att måla om en gammal byrå till att använda en mjölkkanna som vas.
Pinterest erbjuder mängder av roliga inredningstips du kan skapa med loppisfynd.

4: Unika hantverk

Även den som inte känner för att pyssla själv vill gärna ha mer unika hantverk i hemmet. Det genuina hantverket värdesätts allt mer.
Då vi själva fyndar på loppisar ser vi ett större andrahandsvärde i produkter. Dessutom vill vi gärna ha unika inredningsdetaljer som stjäl fokus i hemmet.
Mycket keramik i olika former och grovhuggna skulpturer. Det viktiga är att det ska kännas som ett genuint och unikt hantverk.

5: Hemmaodling

Plantera örter, tomater, sallad eller groddar? Allt fler inser charmen med att odla småskaligt i det egna hemmet. Tack vare att det finns växthus i olika storlekar, växtlampor och mer tips än någonsin att hitta på nätet går det att lyckas även hemma i lägenheten.
Förutom att man med stolthet kan klippa av färska kryddor till maten kan odlingen även vara en söt inredningsdetalj. Istället för en grön växt ställer vi gärna upp några krukor med färska örter i köksfönstret.