Tips så skyddar du ditt hem från inbrott

Det bästa sättet att skydda ditt hem är att informera dig om de olika sätt du kan göra det på. Här är några allmänna tips som kan tillämpas i många situationer. Om Tjuven trotts allt slår till är det viktigt att du har en hemförsäkring. Du kan hitta och jämföra hemförsäkringar på BästaHemförsäkringen.

Tips så stoppar du tjuven

En viktig funktion för att hålla ett hus säkert är att ha bra lås på alla dörrar. Om möjligt bör du investera i lås med dödbultar för både din fram- och bakdörr. De är svårare att ta sig in i än vanliga lås och håller många potentiella inkräktare borta.

Ett annat viktigt tips för att skydda ditt hem är att installera säkerhetskameror runtomkring. Det finns flera olika typer av kameror tillgängliga idag, bland annat sådana som kan spela in ljudaktiviteter i hemmet. De flesta moderna system skickar meddelanden till dig om de upptäcker rörelser i huset när du inte är där.

Plocka undan saker som ligger synligt

Lämna inte viktig information om dig själv på ytor där främlingar kan se den (t.ex. på ditt skrivbord). Stöld är ofta ett brott där tillfälle ges, och om tjuvarna lätt kan få reda på ditt namn eller din adress är de mer benägna att slå till. Förvara den lilla personliga information som du måste lämna nära till hands (t.ex. i låsta lådor) och ge bara ut ett minimum av information till nya människor du träffar.

Ibland är det bästa sättet att skydda sitt hem genom att få det att se ut som att det inte finns något som är värt att stjäla. Låt inte besökarna se personliga föremål som ser dyra ut, förvara endast en liten summa kontanter hemma och lämna inte ut post med erbjudanden om kreditkort eller annan personlig information.

Larmsystem och övervakningssystem

När du väljer ett larmsystem för ditt hem, se till att det har panikknappar som gör att dina familjemedlemmar snabbt kan kontakta räddningstjänsten om något händer när de är ensamma hemma. Professionell övervakning kostar pengar men kan spara pengar på sjukvårdsräkningar efter ett inbrott.

Ett bra övervakningssystem kan göra mycket för säkerheten i ditt hem, men det ersätter inte att du låser fönster och dörrar när det är möjligt. Om ett fönster är olåst bara en bråkdel av en tum kan inbrottstjuvar använda den öppningen för att bryta sig in utifrån eller inifrån. Se till att alla fönster är stängda när du lämnar huset eller går och lägger dig varje kväll!

Vad ska man tänka på när man reser bort?

När dina reseplaner är gjorda är det dags att tänka på hur du lämnar ditt hem när du är borta:

  • Om du ska resa bort från ditt hus eller om du sover på ett hotell i närheten, se till att alla dörrar och fönster är ordentligt låsta!
  • Det bästa sättet att skydda dina ägodelar är att låta någon stanna i huset när du inte är där. Om det är omöjligt kan du överväga att be en nära vän/granne/släkting att kontrollera saker och ting som post eller vattning av blommor.
  • Om du ordnar så att någon kan vakta ditt hus när du är borta (antingen genom att titta in med några dagars mellanrum eller genom att bo i ditt hus), se till att denna person vet hur man använder alla säkerhetsanordningar som installerats runt huset (dörrlås, larm). På så sätt kan de säkra hemmet även när de är borta från sin egen nyckelplats!