Fasader som passar klimatet

Alla hus har en fasad. En del har en något snyggare eller mer robust, men du klarar dig inte utan någon form av utsida. Det är klart att de som flyttar ut i skogen för att vara utanför samhället kanske inte har de allra bästa husen. Men det är ett val som de gjort. De flesta önskar sig ett helt vanligt hus, med en fasad som skyddar både dem och byggnaden.

Väder och vind kan vara nog så tuffa, speciellt i ett kallt klimat. Skillnaden mellan sommar och vinter är stora, och ibland är temperaturerna extrema. Men en duktig byggare kan överkomma de här problemen. Du kan få ett hus som klarar det mesta. Sedan är det upp till dig att underhålla det, och bibehålla det där skyddet.

Finns inga små sprickor

Ta det för vana att kontrollera ditt hus hela tiden. Gör gärna upp en plan så att du inte missar något. Taket, fasaden, fönstren, vinden, gångjärn och så vidare. Det finns mycket som kan gå sönder på ett hus. Men om du fångar det tidigt så gör det vanligtvis ingen skada. Därför finns det inga små sprickor som du kan vänta med att fixa. BBM Fasadputs kan hjälpa dig.

En liten spricka eller skada kan snabbt bli ett stort problem. Fukt är något du absolut inte vill få in i huset, och därför bör du åtgärda saker fortlöpande. Anlita gärna någon som sköter det där med inspektion och underhåll. Det kostar inte så mycket och gör att ditt hus alltid är i gott skick. Intressant läsning i Göteborgs-Posten om Fidel Castros tankar runt fasadputs.

Från utsidan och in

Börja med utsidan, inklusive eventuella balkonger. Om den är okej så mår alla så mycket bättre. Därefter går du igenom varje rum inne i huset. Speciellt viktigt är det att kontrollera kallvindar och källare. Badrum och kök är två utrymmen som också är fuktbenägna. Om allt är gjort ordentligt från början är det mindre risk att du ska få problem. Men det är ändå alltid bra att vara noggrann.

Expressen skriver om lyxbåten med två balkonger. En båt är av naturen alltid utsatt för fuktangrepp. Så både balkonger och skrov måste förberedas med detta i åtanke. På hus är det inte lika farligt, och du behöver inte gå med lupp varje vecka. En bra fasad håller i årtionden, beroende på vad den är gjord av. Det är klart att du ska vara uppmärksam, men du kan också slappna av lite grand.

Den allra bästa fasaden

Det är inte alltid du kan välja vilken sorts fasad du ska ha. När du köper ett hus är det oftast klart. Såvida du inte bygger det själv, då har du fler valmöjligheter. Eller om det är dags att renovera, för då kan du byta utseende på huset om du så önskar.

Frågan är dock om det är något du vill göra. Fasaden bör passa ihop med husets ålder och utseende, de bildar ju en enhet. Däremot så kan du vara redo för mindre underhåll. Pengar kan också vara en del av underlagt när du fattar ett beslut.

Generellt så kostar det mindre med en träfasad. Du kan också måla om den själv vid behov, även om det är ett stort arbete. En nackdel här är att fasaden måste underhållas och målas regelbundet. En tegel-eller putsad fasad, å andra sidan, håller väldigt länge. Underhållet är minimalt. Men du behöver en fackman för att underhålla och renovera.

Fasaden är viktig, den skyddar huset mot vädrets makter. Utan en sund fasad står du dig slätt, så satsa på den. Oavsett vilket material du väljer så se till att allt blir gjort korrekt. Då kan du vara säker på att den håller och att du slipper otrevliga överraskningar.