Stor inspiration när du renoverar hemmet

En del bara älskar att hålla på och fixa där hemma. De renoverar ett rum efter det andra, planerar inredningen och målar väggarna. Andra föredrar att bara låta allt hamna där de tycker det passar. De bryr sig inte så väldigt mycket om ifall väggarna är gröna eller blåa. Men de allra flesta tycker ändå att en viss stil och planering sprider trivsel. Och om du inte vill göra arbetet själv kan du alltid anlita någon som hjälper dig.

Det viktiga är att ditt hem är som du vill ha det. Din budget spelar naturligtvis en viss roll i hur slutresultatet blir, men det är ändå inte allt. Du kan få mycket snygga saker för en rimlig penning. Det som du bör lägga fokus på är hur du kombinerar dem. Läs och lär från andra, du hittar en hel del inspiration på nätet. Sedan är det bara att sätta i gång.

Var ska du börja?

Egentligen är heminredning ett fortlöpande arbete. De flesta lägger till och drar ifrån några detaljer hela tiden. Du kanske har det stora klart för dig, som möbler och tapeter. De är inte lika lätta att förändra när du känner för det. Men sedan kan nya gardiner, kuddar, mattor eller prydnadssaker göra stor skillnad. För att inte tala om belysningen. Du kan få mycket inspiration här.

Det är inte så ovanligt att välja en färgpalett för varje rum. Kanske för hela huset, om det intresserar dig. Ofta har du några nyanser som du tycker extra mycket om. Många har gult i köket, men även rött eller andra färger går bra om du trivs med det. Sovrummet ska vara svalt och lugnt, det kan du åstadkomma med både kuddar och små dekorationer.

Dags att renovera?

En del gamla hus är fina som de är, men de flesta kräver en viss renovering. Även nya hus behöver en ansiktslyftning då och då. Det vill säga på insidan. Men innan du sätter i gång är det bäst att kontrollera hur själva stommen mår. Ibland kan ett hus bli sjukt, bli angripet av djur eller annat otrevligt. Och då är det ingen idé att börja med en större renovering innan det är löst. Ibland måste du byta ut all inredning.

Men när du har klartecken att sätta i gång är det som en dröm för vissa personer. De bara älskar att förnya och ändra på saker i hemmet. Har du barn gäller det naturligtvis att de ska få gott om plats och att familjens vardag ska fungera. Andra gånger är det precis tvärtom, du har nu gott om plats och vill utnyttja den på ett helt nytt sätt. Expressen ger dig inspiration om du tänker på att renovera hemmet.

Hur du planerar ditt hem

Inredningen måste vara praktisk, det är grundläggande för att alla ska trivas. Många anser att gott om förvaringsplats är viktigt, medan andra gärna har stora, tomma ytor. Det är just det som är finessen med inredning. Du gör som du vill, så som just du tycker om. Ingen kan säga vad som är rätt och fel, för det är så personligt. Det är inte alla som tycker det är roligt med heminredning.

Helt klart finns det mode när det kommer till inredning. Både med färger, mönster och dekorationer. Det är roligt att följa, men är naturligtvis inget måste. Ofta finns det mer att välja mellan om du håller dig till det som är trendigt just nu. Men annars gör du precis som du vill. Inred med sådant som gör dig glad. Som gör att du gärna kommer hem. Eller kanske underlättar när du vill umgås, bjuda hem folk och så vidare.

Det är gott om valmöjligheter, både när du renoverar eller helt enkelt försöker förnya dig lite. En ny vas, tavla eller duk kan göra stor skillnad. Gärna något som går i stil med resten av inredningen. Såvida ditt mål inte är att chocka eller poängtera. Då väljer du säkert något som är helt avvikande. Det gäller att ha det roligt, och att skapa trivsel.